Contact


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.

Zwanger zijn

Zwangerschapssuiker?

Als er op basis van je familie of van je eigen geschiedenis meer kans hebt op zwangerschapssuiker of als er tijdens de zwangerschap symptomen van zwangerschapssuiker zijn dan zullen we je vragen om een OGTT onderzoek te doen. 
Om vast te stellen of een vrouw zwangerschapsdiabetes heeft, vindt op het Diagnosepunt bij de Isala (Gebouw A, begane grond Dr Spanjaardweg 29 te Zwolle) een glucosemeting plaats. Dit onderzoek wordt een OGTT genoemd. 

Voorbereiding

  • Dit onderzoek wordt alleen op afspraak gedaan. Een afspraak kan gemaakt worden via: 038 - 424 24 68 tussen 8.00-16.00u.
  • Op de dag van het onderzoek moet je nuchter komen. Dat betekent dat je vanaf acht uur voor de test niets meer mag eten. Je mag wel heldere vloeistoffen drinken zoals water en thee zonder suiker.

Verloop van het onderzoek

  • Een medewerk(st)er neemt een buisje bloed af uit je arm. Dit wordt direct onderzocht.
  • Na een kwartiertje hoor je de uitslag. Tijdens het onderzoek/de wachttijd mag je niet eten, drinken en roken. Alleen een beetje water (maximaal een glas) is toegestaan. Je moet in de wachtruimte van het laboratorium blijven, voor het geval je onwel wordt.
  • Vaak krijg je een tweede test. Je krijgt dan eerst een glas water te drinken met daarin opgelost 75 gram glucose (suiker). Deze oplossing is erg zoet; je kunt daarvan misselijk worden. Deze klachten gaan meestal binnen een half uur weer over. Twee uur nadat je de glucoseoplossing hebt ingenomen, neemt de medewerk(st)er opnieuw bloed af.

Uitslag van het onderzoek

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Als blijkt dat je geen zwangerschapsdiabetes hebt, is er geen aanleiding om je op dit moment tijdens je zwangerschap extra onder controle te houden. 
  • Als blijkt dat je wel zwangerschapsdiabetes heeft, krijg je een doorverwijzing naar de diabetespolikliniek. 

Duur van het onderzoek

De test duurt in totaal 2,5 uur. Tip is om een kussentje mee te nemen (harde stoelen) en iets te lezen o.i.d. Omdat je misselijk en naar kan worden, maar ook omdat je een poos moet wachten, kan het fijn zijn om iemand mee te nemen.

Contact

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen of wil je meer weten, dan kan je op werkdagen van 7.30 tot 17.00 uur telefonisch contact opnemen met het Klinisch Chemisch Laboratorium, 038 - 424 24 68.

Het kan handig zijn om je vragen van tevoren op papier te zetten. 

De folder "Zwangerschapsdiabetes en voeding" van de Isala kan je hier bekijken. 


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.