Contact


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.

Zwanger zijn

Zwanger na 41 weken

Normaal gesproken beval je tussen 37 en 42 weken. Als je langer dan 42 weken zwanger bent is er sprake van serotiniteit.
Serotiniteit komt bij 5% van de zwangerschappen voor. Bij een zwangerschap die langer dan 42 weken duurt, voldoet de placenta soms minder goed aan de behoefte van het kind. De baby kan zo geleidelijk minder voeding krijgen. De hoeveelheid vruchtwater wordt langzamerhand minder. Ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater komt vaker voor. In een zeldzaam geval kan de baby te weinig zuurstof krijgen.

Daarom verwijzen we je vanaf 42 weken naar de gynaecoloog. De kans is groot dat je bevalling dan zal worden ingeleid.

Vanaf 41 weken kom je twee keer in de week bij ons op controle. Om de kans op een spontane bevalling te vergroten stellen we je vanaf 41 weken voor om te strippen. Dat gebeurt tijdens een inwendig onderzoek waarbij met de vingers de vliezen worden losgestript van de baarmoederwand. Dat kan een goede hormonale reactie geven waardoor de bevalling op gang komt. Er is geen medische reden om je bevalling al vanaf 41 weken in te leiden mits de zwangerschap verder normaal verloopt.

Het is belangrijk dat je de baby regelmatig goed voelt bewegen. Voel je opeens minder dan je gewend bent of zijn de bewegingen heel anders dan daarvoor of maak je je anderszins zorgen over de beweeglijkheid van je kind? Neem dan contact met ons op. 


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.