Contact


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.

Zwanger zijn

Wat moet je regelen?

De keuze van de achternaam

Wanneer je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, krijgt jullie kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je de naam van de vader gebruiken, dan zullen jullie dit samen voor de geboorte van jullie kindje moeten regelen bij het gemeentehuis. Postbus 51 heeft een brochure uitgegeven: De keuze van de achternaam met meer informatie hierover.

Erkenning

Als je niet getrouwd  bent, zul je samen voor de geboorte van je kindje de erkenning moeten regelen. Klik op deze link om te zien welke informatie de overheid hierover heeft.

Kraamzorg

Het is belangrijk de kraamzorg zo snel mogelijk te regelen, bij voorkeur voor de 16e week. Voordat je een kraamzorgbureau belt, is het handig eerst informatie in te winnen bij je zorgverzekeraar. Telefoonnummers van kraamzorgcentra vind je achterin ons informatieboekje of onder het kopje links op deze website.

Apotheek en Huisarts

Het is belangrijk om aan je apotheek en huisarts door te geven dat je zwanger bent. Je huisarts kan dan bij het voorschrijven van medicijnen en het stellen van diagnoses meenemen dat je zwanger bent. Je apotheek is de plek waar ze weten welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Dit geldt voor medicatie die je al voor de zwangerschap gebruikte, maar ook voor medicatie die je tijdens de zwangerschap gaat gebruiken.
Haal je zelf medicijnen of homeopathische middelen bij de apotheek of drogist, dan moet je altijd vragen of je dit middel mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Wij geven je bij de 2e controle zwangerschapsverklaringen voor de apotheek en huisarts. Het is belangrijk dat je deze zo snel mogelijk bij ze afgeeft.

Verzekering

Je verzekering vindt het prettig om te weten dat je zwanger bent. Kijk ook kritisch waarvoor je allemaal verzekerd bent, denk hierbij aan het aantal uren kraamzorg, couveuze nazorg, hoogte eigen bijdrage poliklinische bevalling, lactatiekundige ed.

Uitzetlijst

Verschillende kraamzorginstellingen hebben een lijst met spullen die je kunt gebruiken in de eerste tijd na de bevalling.

Werk

Je kunt hier de folder 'Kinderen krijgen? Denk na over risico's op uw werk' downloaden. Op de site van de FNV en van UWV kan je ook informatie over de zwanger en ouderschap vinden. 

Kinderopvang

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kinderopvang. Misschien heb je wel een vader of moeder, schoonmoeder of schoonvader die bereidt is om een dag per week op te passen. Je kunt je kindje naar een gastouder brengen of er kan een gastouder bij jou thuis komen oppassen. Of wellicht kies je voor een kinderdagverblijf. Optijd hier overnadenken en een plan maken is verstandig. Soms duurt het voor je de juiste gastouder of kinderdagverblijf gevonden hebt. Of is er geen plekje vrij als jij dat nodig hebt. 


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.