Contact


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.

Zwanger zijn

Onderzoeken van je ongeboren kind

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken. Meer informatie hierover vind je op de site van het RIVM.

Je kunt laten onderzoeken hoe groot de kans is op een kind met het Down- Edwards en Patausyndroom. Ook kun je laten onderzoeken of jouw kind misschien een open ruggetje heeft, of een andere aangeboren lichamelijke aandoening. Deze onderzoeken worden prenatale screening op Down-, Edwards- of Patausyndroom (NIPT) en lichamelijke afwijkingen (13-weken echo en 20-weken echo) genoemd. 

De onderzoeken kunnen je geruststellen over de gezondheid van je kind, maar ze kunnen je ook ongerust maken of voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je de onderzoeken wilt en of je daarna nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen met het onderzoek. Keuzehulp of je wel of niet van een of meer onderzoeken gebruik wilt maken vind je hier. Hulp krijg je, als je daar behoefte aan hebt, natuurlijk ook van ons op het spreekuur. 

Mocht je gebruik willen maken van deze onderzoeken dan maken wij een afspraak voor een counselingsgesprek. Tijdens dit gesprek informeren we je over de aandoeningen, de voor- en nadelen van de testen en wat eventueel vervolgstappen na deze testen zijn. 

Het Erfocentrum

Het Erfocentrum is het nationale kennis- en voorlichtingscentrum over erfelijkheid, zwangerschap en erfelijke en aangeboren aandoeningen. Voor vragen kan je contact opnemen met Erfolijn, via e-mail erfolijn@erfocentrum.nl of tel: 033- 303 2110, maandag t/m donderdag van 9:00 – 16:00 uur.

RIVM 

Het RIVM coördineert op verzoek van het ministerie van VWS en met instemming van de medische beroepsgroepen de screening op Downsyndroom en lichamelijke afwijkingen.


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.