Contact


Telefoonnummer 038-3761674

Kies optie 1: Spoed, voor het direct spreken van de verloskundige

Kies optie 2: Assistente, zij is voor niet spoedeisende zaken bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en op maandagavond van 18:30-21:00 uur

Zwanger zijn

Meer informatie over echo's

Het doen van een onderzoek, welk onderzoek dan ook, gaat je informatie geven. Soms kan het zinvolle informatie zijn waar je veel aan hebt, soms is het informatie waarmee je niet veel kan en je misschien zelfs zorgen kan geven. Het is belangrijk om je af te vragen welke informatie het onderzoek je gaat brengen en of je die informatie allemaal wilt weten? Als je de informatie die het onderzoek je zou kunnen geven niet wilt weten, moet je je afvragen of je het onderzoek wel moet doen. Klinkt heel logisch, maar neem jij het altijd mee in je beslissing?

Omdat er voor- en nadelen zitten aan het doen van echo's vinden we het van belang om je hier goed over te informeren. Vandaar een aantal feiten over echo?s op een rij. 

- Je kan met geen enkele echo bepalen of een kindje helemaal gezond is. (ook niet de 20 weken echo).

- Je kan met een echo een schatting geven van het gewicht / de groei van de baby. Deze schatting kan, afhankelijk van de zwangerschapsduur, wel 500 gram naast de werkelijkheid zitten. 

- Je kan met een echo niet zien of de placenta goed werkt. 

- Het maken van een echo mag geen pijn doen. (Mocht het dat wel doen, geeft dit aan, dit is zeker niet de bedoeling.)

- Een echo is niet beter in het beoordelen van de groei van de baby dan wanneer we voelen aan je buik. De echo is een aanvulling op ons uitwendig onderzoek.

- Als we  standaard echo's maken bij iedere zwangere levert dat meer medische ingrepen op, zonder dat we daar gezondere moeders of baby's van krijgen.

- Je kan met een echo alleen informatie krijgen over datgene waar je expliciet naar kijkt.  

- Een echo kan ook onduidelijkheid geven en daarmee meer ongerustheid geven

- Soms zijn naar aanleiding van een echo vervolgonderzoeken nodig. Regelmatig blijkt nadien dat er toch niets aan de hand was. 

- Je kan met een echo een schatting doen van de hoeveelheid vruchtwater.

- De baby heeft er geen last van als we een echo maken. 

- Op onze praktijk mogen we geen 20 weken echo verrichten. Dit mag alleen gedaan worden door daarvoor bevoegde echoscopist in een echocentrum dat daar een vergunning voor heeft. Onze praktijk is te klein om een vergunning te krijgen om de 20 weken echo te mogen verrichten.

- Bij ons in de praktijk zijn de verloskundigen die ook echo's maken, hiervoor speciaal opgeleid en staan ingeschreven in het landelijk echoregister.Telefoonnummer 038-3761674
Spoed: optie 1
Assistente: optie 2