Contact


Iedere werkdag van 09:00 tot 12:00 en maandagavond van 18.30 tot 21.00

Tel. spreekuur: 038 - 376 16 74

Spoed: 06 - 53 40 66 86

Geen gehoor / spoed: 088 - 0511785

Zwanger worden

Roken, alcohol en drugs

Alcohol en drugs

Alcohol- en/of drugsgebruik kan op ieder moment voor en tijdens de zwangerschap schadelijk zijn. De hersenen van het ongeboren kind die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen, zijn gevoelig voor alcohol en drugs. 
In elk stadium van de zwangerschap kan alcohol- en/of drugsgebruik door de moeder de hersenontwikkeling van haar kind schaden. Daarnaast kan het gebruik van alcohol en/of drugs in het begin van de zwangerschap schadelijk zijn voor de vorming van andere organen en lichaamsdelen. Aan het einde van de zwangerschap is het bovendien ongunstig voor de groei van de foetus en kan het de geboorte vervroegen. Zie voor meer informatie over drugs, alcohol en het foetaal alcohol syndroom de site van STAP Nederlands Instituut voor alcoholbeleid en het Trimbos instituut.

Roken vóór de zwangerschap

Roken brengt op verschillende manieren en in verschillende fasen van de ontwikkeling risico's voor het (ongeboren) kind met zich mee. Wil je alle risico's van roken uitsluiten, dan is de veiligste keuze: stoppen met roken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Vaak weet je pas na enige weken dat je zwanger bent. Als je doorgaat met roken, kun je dus het ongeboren kind in een vroeg stadium schaden. Bovendien kan roken bij zowel vrouwen als mannen de vruchtbaarheid verminderen. Van de vrouwen die graag zwanger willen worden, lukt dat zo'n 80 procent binnen een jaar. Bij vrouwen die roken duurt het vaak langer om zwanger te raken. Uit onderzoek blijkt ook dat rokers voor een zwangerschap tweemaal zoveel IVF-behandelingen (in vitro fertilisatie) nodig hebben dan niet rokers. Meer informatie vind je terug op:
Brochure Rookvrij Zwanger? Dat bevalt beter. 
Rookvrij blijven ook na de zwangerschap
You Tube
You Tube

--- Cijfers uit de praktijk: Van de vrouwen die roken tijdens de zwangerschap stopt ruim 2/3 tijdens de zwangerschap. Van de vrouwen die wel eens alcohol gebruiken stopt 97% tijdens de zwangerschap. Stop jij vr je zwanger bent? ---


Praktijk: 038-3761674
Spoed: 06-53406686
Spoed en geen gehoor: 088-0511785