Contact


Iedere werkdag van 09:00 tot 12:00 en maandagavond van 18.30 tot 21.00

Tel. spreekuur: 038 - 376 16 74

Spoed: 06 - 53 40 66 86

Geen gehoor / spoed: 088 - 0511785

Zwanger zijn

Leven voelen

Wanneer je zover zwanger bent dat je de baby al hebt voelen bewegen is het belangrijk daar bewust mee bezig te zijn. Wij houden de conditie van de baby in de gaten tijdens de zwangerschapscontroles. Maar jij als moeder kent je baby het beste. Wat de baby je vertelt met zijn of haar bewegingen in je buik, is belangrijk. 

Mocht je de baby niet genoeg of niet goed voelen bewegen, is dit altijd een reden contact op te nemen met je verloskundige. De verloskundige kan dan samen met jou inschatten of er onderzoek moet plaatsvinden. Waar je op moet letten bij het voelen van de baby staat beschreven in de folder Je baby voelen bewegen

Een CTG bij de verloskundige

De praktijken, die lid zijn van het Verloskundigen Plein, kunnen zelf een CTG inzetten, wanneer je de baby minder voelt bewegen. Je hoeft dus niet bij voorbaat naar het ziekenhuis voor een CTG, maar dat kan gewoon bij je eigen verloskundigenpraktijk of bij Echo Enzo. Bij een goed CTG en echo kun je gerust naar huis, maar krijg je altijd de instructie goed op de bewegingen van je baby te blijven letten. De verloskundige adviseert je ook wanneer je ongerust bent of de baby minder voelt bewegen opnieuw contact op te nemen. Ook als dat dezelfde dag of de dag erna is. Bij twijfel word je verwezen naar het ziekenhuis voor aanvullend onderzoek. De gynaecoloog of klinisch verloskundige kan meekijken met het CTG op afstand of verder onderzoek doen in het ziekenhuis naar de conditie van de baby. 

Wat is een CTG?

Het CTG is een onderzoek om een indicatie te krijgen van de conditie van het ongeboren kind. Hierbij wordt het kloppen van het hart (de hartfrequentie) van de baby geregistreerd en de activiteit van de baarmoeder. 

Hoe ziet het onderzoek eruit? 

Je krijgt twee banden om de buik, waaraan een apparaatje zit. De ene band is voor de hartslag, die je hoort op de monitor. De andere band meet de samentrekkingen van de baarmoeder. Jouw eigen hartslag wordt geregistreerd via een sensor op de vinger. Een computer maakt via een draadloze verbinding een registratie. Een CTG-onderzoek duurt minimaal een half uur. De echo, die binnen 24 uur moet plaatsvinden na het CTG, duurt ongeveer 15 minuten. Alles bij elkaar ben je al snel 1 tot 1,5 uur bezig.

Wat 'zegt' een CTG?

Een CTG is met name betrouwbaar wanneer je je kindje minder voelt bewegen. De uitslagen van het onderzoek zijn sterk afhankelijk van de fase waarin de zwangerschap zich bevindt. Daarbij is natuurlijk ieder kindje weer anders. Een goed CTG stelt gerust. Een afwijkend CTG zegt alleen dat er aanvullend onderzoek moet plaatsvinden in het ziekenhuis. De conclusie hangt nooit af van alleen een CTG. Ook een echo-onderzoek en andere factoren, die een rol spelen in de zwangerschap, worden meegenomen in het eindoordeel. 


Praktijk: 038-3761674
Spoed: 06-53406686
Spoed en geen gehoor: 088-0511785