Contact


Telefoonnummer 038-3761674

Kies optie 1: Spoed, voor het direct spreken van de verloskundige

Kies optie 2: Assistente, zij is voor niet spoedeisende zaken bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en op maandagavond van 18:30-21:00 uur

Mami Plus

Anticonceptie

Je kunt bij ons ook terecht voor anticonceptie. Je hoeft hiervoor niet bij ons op de praktijk bekend te zijn om een afspraak te maken. 

Vruchtbaarheid na de bevalling

Het bloedverlies na de bevalling houdt gemiddeld vier tot zes weken aan. Na ongeveer zes weken is je baarmoeder hersteld en kun je weer gemeenschap hebben. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt je eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar niet uitsluiten. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wil voorkomen. In het kraambed en tijdens de nacontrole bespreken we de mogelijkheden van anticonceptie. 

Anticonceptiemiddel kiezen

Welke anticonceptiemethode het beste bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding, is dit je laatste zwangerschap geweest of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedmiddelen. Kijk bijvoorbeeld op de verloskundige.nl voor meer informatie over anticonceptiemethoden kiezen. Ook www.anticonceptie.nl heeft veel informatie. 

Anticonceptie

Je kunt bij ons terecht voor informatie, we kijken dan samen welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Mocht je kiezen voor het plaatsen van een spiraal dan kunnen we, met jullie toestemming, een recept uitschrijven en het spiraal op onze praktijk laten bezorgen. Je kunt ook terecht bij ons voor het verwijderen van spiralen. Wanneer we het spiraal geplaatst of verwijderd hebben dan zullen we je huisarts hier ook over informeren. 

Tarieven

Het is goed om te weten dat diensten rondom anticonceptie niet altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat het wel wordt vergoed, maar ten koste gaat van je eigen risico. Kijk dit dus goed na in je verzekeringspolis. Hieronder staan de landelijke tarieven van 2021, deze houden wij ook aan. 

  • Mirena € 147,47
  • Kylena € 147,47
  • Ballerine €119,00
  • T-Safe €70,96
  • Plaatsen spiraal €73,35 (exclusief het spiraal)
  • Vervangen spiraal €73,35 (exclusief het spiraal)
  • Verwijderen spiraal €73,35
  • Echo op verzoek spiraal controle €35,0

Spiraal plaatsen

Voor de spiraalplaatsing spreken we met je af hoe de spiraal bij ons komt. Het kan zijn dat wij hem voorschrijven en we hem op de praktijk laten bezorgen. Het kan ook zijn dat de huisarts hem heeft voorgeschreven en je hem ophaalt bij de apotheek en hem meeneemt bij de plaatsing. 

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren ibuprofen of paracetamol in te nemen. 


Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. 

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact met ons op als vragen hebt of tegen problemen aanloopt. 

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. 


Telefoonnummer 038-3761674
Spoed: optie 1
Assistente: optie 2