Contact


Telefoonnummer 038-3761674

Kies optie 1: Spoed, voor het direct spreken van de verloskundige

Kies optie 2: Assistente, zij is voor niet spoedeisende zaken bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur en op maandagavond van 18:30-21:00 uur

Bevallen

Waar bevallen?

Poliklinisch bevallen is in het ziekenhuis bevallen met je eigen verloskundige.

Thuis bevallen is thuis bevallen met je eigen verloskundige.

Waar kun je het beste bevallen? Een kernvraag daarbij is: Wat heb je nodig om goed te kunnen bevallen? Een heel belangrijk ingredi?nt om goed te kunnen bevallen is oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat wee?n maakt. Heb je invloed op het aanmaken van oxytocine? Deels niet en deels wel. Oxytocine maak je vooral aan als je ontspant. Hoe meer ontspannen je bent, hoe meer oxytocine je aanmaakt. Een belangrijke vraag voor jou kan dus zijn: wat heb ik nodig om te kunnen ontspannen?
Hierbij kan je denken aan:

-       Waar voel ik me lekker en het meest veilig? Is dat thuis, in mijn eigen bed en onder mijn eigen douche? Of is dat in het ziekenhuis?

-       Wie wil ik bij me hebben tijdens mijn bevalling? Wie kan me ondersteunen, me aanmoedigen en bij wie voel ik me veilig genoeg om me niet te hoeven inhouden?

-       Wat helpt me ontspannen? Warm water, warme kruiken, mooie muziek, ademhalingstechnieken, massages of iets anders?

Ieder mens is anders, en zo is ook elke zwangere anders. Sommigen ervaren thuis in hun eigen omgeving de meeste ontspanning. Anderen kunnen zich pas ontspannen als ze in het ziekenhuis zijn, en weten dat ze niet onverwachts meer op pad hoeven gaan tijdens hun bevalling. Wat ons betreft is de locatie waar je bevalt geen doel op zich, maar kan deze wel invloed hebben op hoe je bevalling verloopt. Om beter te kunnen inschatten welke locatie voor jou de beste plek is hebben we hieronder wat feiten op een rijtje gezet.

  • Bij een poliklinische bevalling stap je per definitie in de auto terwijl je we?en hebt.

  • Bij een poliklinische bevalling bepaal je zelf i.o.m. ons het moment waarop je in de auto stapt om naar het ziekenhuis te gaan.

  • De incidentie van een spoedrit bij een thuis bevalling is 1:300.

  • Bij een thuis bevalling hoef je in 50-75% van de gevallen niet in de auto.

  • Bij een poliklinische bevalling ben je te gast in het ziekenhuis.

  • Bij een thuis bevalling ervaren vrouwen, zo blijkt uit studies, meer eigen regie.

  • Uit studies blijkt dat vrouwen die thuis zijn bevallen positiever terugkijken op hun bevalling dan vrouwen die in het ziekenhuis zijn bevallen.

  • Zowel bij een thuis bevalling als bij een poliklinische bevalling is je eigen verloskundige bij je.

  • Bij een poliklinische bevalling is er een verpleegkundige bij. Zij heeft de zorg voor meerdere kamers. Daarnaast wisselt de dienst van de verpleegkundige elke 8 uur. Als je kraamzorg bij Naviva, De kraamvogel of Monique Boer hebt geregeld dan is er een kraamverzorgende voor jou bij. Zij is er alleen voor jou.

  • Bij een poliklinische bevalling heb je te maken met allerlei ziekenhuispersoneel dat bij je bed komt (zoals bv. voedingsassistentes).

  • Bij een thuis bevalling is er een kraamverzorgende bij. Zij is er alleen voor jou.

  • De klinisch verloskundige, arts-assistent of gynaecoloog zijn aan het werk in het ziekenhuis, verwacht dus niet dat hij/zij direct klaar staat op het moment dat wij moeten overdragen. Natuurlijk zal hij/zij zijn/haar best doen zo snel mogelijk te komen. De tijd die ze nodig hebben om bij jou te komen staat gelijk aan een spoedrit vanuit huis.

  • Als je al zeker weet dat je pijnstilling wilt tijdens de bevalling lijkt het logisch om poliklinisch te bevallen. De bevalling wordt dan in het ziekenhuis door ons persoonlijk overgedragen.

  • De spullen om in geval van een acute situatie te kunnen handelen, zoals medicatie om bloedingen te stelpen en zuurstof om te kunnen reanimeren hebben verloskundigen altijd bij zich bij een thuisbevalling.

  • In het ziekenhuis is er in iedere kamer een douche. Op de afdeling zijn twee baden die naar je kamer gebracht kunnen worden. Het kan dus zo zijn dat beide baden bezet zijn. Er zijn aan het gebruik van een bad in het ziekenhuis kosten verbonden. 

  • Aan een poliklinische bevalling zijn kosten verbonden die je - afhankelijk van je verzekering - niet altijd vergoed krijgt.

  • Bij een poliklinische bevalling heb je meer kans op medisch ingrijpen dan thuis zonder dat de uitkomst van de bevalling er beter van wordt.

  • Thuis bevallen is net zo veilig als poliklinisch bevallen.

  • Zowel bij een thuis bevalling als bij een poliklinische bevalling kan het gebeuren dat we de zorg moeten overdragen aan het ziekenhuis.

Wat is onze voorkeur?

Wij willen graag dat je daar bevalt waar je je het beste kunt ontspannen en waar je vertrouwen hebt dat jouw bevalling het beste zal gaan.  Soms hebben mensen het gevoel dat we meer voor de ene of voor de andere plek zijn. Iedere persoon en iedere bevalling is anders en dus zal deze keuze voor iedereen anders zijn. Er is geen financi?le motivatie voor ons om meer voor een thuis of voor een poliklinische bevalling te zijn.


Telefoonnummer 038-3761674
Spoed: optie 1
Assistente: optie 2

Bij herhaaldelijk geen gehoor en spoed, bel dan onze buurpraktijk 't Klaverblad op telefoonnummer: 06-50452324