Contact


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.

Bevallen

Voorbereiding

Als je alles in huis hebt voor een thuisbevalling kun je, mits er geen medische reden bestaat om naar het ziekenhuis te gaan, kiezen tijdens de bevalling waar je wilt bevallen, thuis of poliklinisch. In ons informatieboekje en ook bij deze link Checklist vind je wat handig is om in huis te hebben en klaar te zetten. Waar je ook wilt bevallen het is altijd nodig om je bed op klossen te zetten en een kraampakket in huis te hebben. 

Tips voor het opmaken van je bed

We hebben niet veel ruimte nodig en hoeven ook niet aan twee kanten van het bed bij je te kunnen. Je mag het bed best tegen een wand aanzetten, om zo aan een kant meer ruimte te creëren. Aan globaal een halve meter aan één kant hebben wij voldoende ruimte. We staan graag aan jouw rechterkant, dus maak je bed zo op dat we aan jouw rechterhand kunnen staan. Soms kan je dit heel simpel oplossen door het hoofdkussen op je voeteneinde te leggen, of de andere kant van het bed op te maken voor de bevalling.
  • Hoe maak je je bed op? Zorg dat je matras beschermd is tegen het vocht dat tijdens de bevalling vrijkomt. Dit kan je doen door je matras (als je bevalling gaat beginnen) in te pakken met afdekfolie. Het plastic dat in veel kraampakketten wordt meegeleverd is niet voldoende. Het is te klein en verschuift tijdens de bevalling, waardoor delen van je matras niet voldoende beschermd zijn. Er kan wat bloed en vruchtwater aflopen en in je matras trekken. Je zou ook via een thuiszorgwinkel van tevoren een molton kunnen kopen die waterdicht is. De matjes uit het kraampakket zullen wij tijdens de bevalling zelf klaarleggen.
  • Een extra kussen kan fijn zijn om bij de hand te hebben, zodat je wat hoger kan liggen als dit prettig zou zijn.
  • Als klossen niet passen, want soms passen de poten van je bed niet op klossen, dan kan je overwegen om (bier-)kratjes met planken erop te gebruiken. Of je bevalt niet in je eigen bed, maar in een eenpersoonsbed waarvan de poten wel op klossen passen.
  • Een boxspringmatras is vaak net te hoog voor klossen/kratjes, maar niet hoog genoeg voor ons. Je kunt je bed heel makkelijk ophogen door er een extra matras op te leggen. Leg wel een lattenbodem, of een grote plank/plaat/oude deur tussen de matrassen, anders wordt het te zacht en zakt je bekken in een ongunstige positie voor de bevalling.
  • Je kunt ook bevallen in de woonkamer, want het kan soms nodig zijn om uit veiligheidsoverwegingen op de begane grond te bevallen. Dat kan zijn omdat je trap te steil of te smal is, of omdat je slaapkamer te klein is, of omdat je meer dan 100 kilo weegt. Voordeel van de woonkamer is dat er vaak veel ruimte is. Je kunt een eenpersoonsbed in de kamer op klossen zetten, maar je kunt ook een matras op je eettafel leggen.


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.