Contact


Telefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.

Bevallen

Pijn tijdens de bevalling

Elke bevalling doet pijn, maar de verschillen in pijnbeleving tussen vrouwen zijn groot. De pijn in de onderbuik (en soms rug) wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder (weeën) tijdens de ontsluitingsfase. Tussen de weeën door is er vaak een pijnloze rustperiode. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. Als de bevalling eenmaal begonnen is dan bevordert regelmatig van houding veranderen, of het nemen van een bad of douche de voortgang. Dit verhoogt het comfort en vermindert de behoefte aan pijnbestrijding met medicijnen.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen je ook helpen de weeën op te vangen. Daarnaast maakt je lichaam tijdens de bevalling endorfinen aan. Endorfinen hebben een pijnstillend effect en maken de weeën dragelijker.
Wanneer de pijn als ondraaglijk ervaren wordt (bijvoorbeeld door angst, spanning of uitputting) gaan we samen kijken naar de mogelijkheden. Mocht je van te voren denken dat je eventueel pijnstilling nodig gaat hebben tijdens de bevalling geef dit dan gerust aan.

Waarom heb je pijn tijdens de bevalling?

In dit filmpje gemaakt door een Nederlandse verloskundige en een IJslandse verloskundige wordt geïllustreerd waarom je pijn hebt tijdens de bevalling. 


Pijnbehandeling

Er is een folder over hoe om te gaan met pijn tijdens de bevalling. Deze kan je downloaden door op de folder te klikken. Hierin worden verschillende pijnstillingsmogelijkheden toegelicht, en andere methoden van omgaan met pijn. Je kan ook meer informatie vinden over pijnbehandeling als je hier kliktTelefoonnummer 038-3761674
- Kies optie 1: Spoed
- Kies optie 2: Assistente

Bij spoed én geen gehoor: Bel onze buurpraktijk 't Klaverblad.